Как да се справим с хиперактивността при децата

Невронат, сироп за деца

Нищо не е по-обезсърчаващо за един родител от това да гледа...

…как неговото умно и талантливо дете ежедневно изпитва трудности поради различни прояви на хиперактивност.

Ако имате едно вечно тичащо, подскачащо, с безкрайна енергия дете, не винаги е повод за безпокойство. Но когато то говори прекалено много, прекъсва другите често, не може да се концентрира, забравя или губи вещи, късно заспива или има кратък неспокоен сън, трудно овладява емоциите си, агресивно е, действа прибързано, или е неуправляемо – тогава може би имате проблем.

Такива състояния се определят като Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност СДВХ или от английски: Attention-Deficit Hyperactivity Disorder ADHD. В България между 3% и 7% от децата  са засегнати от СДВХ, като по – често се наблюдава при момчетата. Хиперактивните деца се концентрират трудно, особено в задачи, които са им скучни и трудни. Те са импулсивни, понякога извършват опасни действия, без самоконтрол.

Как трябва да постъпим в подобни случаи, как да помогнем на детето си: да стане по-организирано, да контролира емоциите си, да не се поддава на импулсите си, да поддържа концентрация, да довършва до край изпълнението на задачите, да се учи от грешките си?

Естествено нуждата от консултация със специалист е препоръчителна, но може и сами да предприемем стъпки за подобряване на ситуацията:

1

стратегия

Започнете изготвянето на стратегии възможно най-рано​.

2

спокойствие

Опитайте се да не повишавате тон или да крещите на детето.
Обяснете всичко ясно и спокойно, гледайки го в очите.
След това го попитайте дали е разбрало.

3

умерено натоварване

Не му давайте много задачи наведнъж. Разделете ги на малки части, като между всяка част има почивки. Помислете как да мотивирате детето да приема и по–неприятните задължения, като ги редувате с по-приятни за него.

4

дневен режим

Задължително въведете дневен режим, той е много важен за цялостното развитие на детето.

5

хвалете, насърчавайте

Не се скъпете на похвали, вдъхновявайте го.
Играйте заедно с него. Повишете самоувереността на детето. Хвалете го, насърчавайте успехите му.

6

правила и ангажименти

Разработете заедно правила, които то да спазва. Оставяйте бележки, за да му напомняте за важните задачи. Така ще му помогнете да не забравя ангажиментите си.

7

свободно време

Не претоварвайте детето си. Решете каква подкрепа сте готови да осигурите (време, пари, личен пример, малки стимули и т.н.) в продължение на колко време и при какви условия.

Невронат, сироп за деца

Наред с всичко това не бива да забравяме нуждата от балансирано хранене и приемане на витамини. Добре е да не вечеря късно. Вечерята да не съдържа сладкиши, шоколад и газирани напитки. Следете хидратацията (приема на вода). Детето трябва да пие достатъчно вода, а не сокове и газирани напитки.

Освен горните мерки може да добавите и детският сироп НЕВРОНАТ, който благоприятства понижението на нервната възбудимост, сваля стреса, подобрява концентрацията и съня. НЕВРОНАТ  е натурален комплекс от лечебни билки и плодове.

И не на последно място бъдете търпеливи. Никой не ни учи как да бъдем добри родители, но всички ние искаме нашите деца да растат здрави, щастливи и успешни. Нека децата ви винаги знаят и усещат, че ги обичате!

Как да се справим с хиперактивността при децата
Към началото
error: Съдържанието е защитено !!!