Витамини, витамини… задължително! Но – натурални или синтетични?

Витанат, сироп за деца

Знаете ли?

Опитали сме се да съберем някои важни факти за витамините, които да ви помогнат да си отговорите на подобни въпроси, така че да сте сигурни, че ще изберете най-добрите витамини за здравето на вашето дете.

Повече от 95% от всички витамини (включително детските), продавани днес, попадат в категорията: синтетични!

Витамините за деца и възрастни са от жизненоважно значение за здравето ни и за правилното функциониране на нашите тела. Недостатъкът на витамини води до широк спектър от проблеми като понижена устойчивост на организма към различни болести, патогенни вируси, бактерии, понижен имунитет и др.

Здравословното, органично хранене би трябвало да осигури достатъчно количество натурални хранителни вещества, от които тялото се нуждае – включително витамини. Но, за съжаление, не всеки сезон предлага богати на витамини храни. В такъв случай добавките също могат да помогнат да се гарантира, че получаваме здравословната необходима доза от специфични витамини, особено когато организма е с повишени нужи от витамини и микроелементи.

Видът на витамините за деца и възрастни, които са най-полезни, се разисква много сериозно, и вълнува всеки, който го е грижа за здравето  – натурални или синтетични?

Каква е разликата между „синтетичен“ и натурален витамин?

Много витамини и минерални добавки се произвеждат синтетично – с помощта на химията и не идват направо от техните естествени източници. Докато естествените, натурални витамини произхождат директно от растителен или животински материал, съдържащ витамини за деца и възрастни, които не се произвеждат в „епруветка“.

Много синтетични витамини нямат в допълнение специфичните транспортери и ко-фактори, които са налични при натуралните продукти. Асоциацията на биологичните потребители подчертава, че синтетичните витамини не могат да бъдат използвани или разпознати от организма по същия начин като естествената им версия. (1)

Синтетичните витамини не винаги могат да се използват от организма и се съхраняват, докато той получи или си набави съответните ензими и микроелементи, необходими за ефективното използване и метаболизиране на витамините. Докато натуралните витамини за деца и възрастни са комбинирани по естествен път с ензими и минерали, които допълнително контролират начина, по който тялото ги разпознава, метаболизира и ги използва, за да направи с тях това от което се нуждае.

Затова спокойно можем да заключим, че не всички витамини, предлагани в различните им форми, са с еднакво полезно съдържание!

По какво да разпознаем натуралните и синтетични витамини?

При синтетичните витамини най-често източниците не са посочени, а са описани директно техните имена или химични съединения. Пример: Витамин C (Ascorbic Acid), ако е синтетичен, източници са му Аскорбинова киселина или непосочен източник, а ако е натурален, източници са цитруси, червено цвекло, касис и др. Синтетичните витамини са по-евтини, по-достъпни, имат напълно контролируеми дози и много варианти на прием. Съмнения за токсичност, обаче, носи дълготрайната им профилактична употреба. Междувременно натуралните витамини са с изцяло биологична стойност, доказана пълна усвояемост от организма, несъмнено здравословни. Техният произход е  от натурални източници като плодове, зеленчуци, билки и това трябва да бъде посочено в листовката.

Ето защо всеки сам трябва да направи избор дали да приема натурални или синтетични витамини за себе си, и най-вече за своето дете.

Особено подходящ пример за комплекс от натурални витамини и микроелементи е детския сироп Витанат от серията НАТ – натурален. Витанат представлява концентрирани извлеци от свежи сокове на богати на витамини плодове и специално подбрани билки. В състава на Витанат могат да бъдат открити 24 витамина и микроелемента комбинирани в невероятен вкус напомнящ за сироп от боровинки.

Референция (1) 1.Brian Clement PhD NMD. Nutri-Con: The Truth About Vitamins & Supplements. The Vitamin Myth Exposed. 2005 December 31.

http://www.doctoryourself.com

Витамини, витамини… задължително! Но – натурални или синтетични?
Към началото
error: Съдържанието е защитено !!!