Витамини за децата ни? Важни факти, които е добре да знаем!

Витанат, сироп за деца

Kак най-добре да определим видовете витамини, от които се нуждаят нашите деца?

Кога имат нужда от тях?

Трябва ли всички деца да приемат едни и същи витамини?

Опитали сме се да съберем някои важни факти за витамините, които да ви помогнат да си отговорите на подобни въпроси, така че да сте сигурни, че ще изберете най-добрите витамини за здравето на вашето дете.

Въпреки, че витамините са лесно достъпни във всяка аптека, не трябва да ги купуваме просто така. Витамините безспорно са много важни за здравето на децата. Рисковете от консумирането на твърде много синтетични витамини включват и предозирането, което според Американската академия по педиатрия може да доведе до „токсични симптоми, вариращи от гадене до обриви, главоболие и понякога до още по-тежки нежелани реакции“. Докато при използването на натурални източници на витамини като свежи концентрирани плодови сокове и извлеци от лечебни билки, подобни рискове са сведени до минимум. Ето защо Академията по хранене и диетология препоръчва да се консултирате с лекар, фармацевт или диетолог.

Обърнете внимание на физическото състояние и навиците на децата ви, преди да ги поставите на витаминен режим. Ако децата ви спортуват активно, техните хранителни нужди може да изглеждат малко по-различни от тези, които не го правят. Ако възнамерявате да започнете витаминен прием, първо вземете под внимание физическия статус на детето. Според клиниката в Майо повечето здрави деца не се нуждаят от мултивитамини, но витамините могат да помогнат на детето ви, ако не се храни пълноценно, има рестриктивна диета, проблеми с растежа, хранителни алергии, хронично или остро заболяване. Хранителните (витаминни) недостатъци могат да бъдат основната причина за много често срещани педиатрични състояния и проблеми, включително астма, алергии, отклонения в поведението, депресия, тревожност, невнимание, ниска имунна функция и дори затлъстяване.

Възрастта и полът имат голяма разлика при определянето на вида и количеството витамини, от които се нуждаят децата. В зависимост от възрастта на детето ви, той или тя ще се нуждаят от различни количества хранителни вещества и витамини за растеж и развитие. Клиниката в Майо съобщава, че децата на възраст между 2 и 3 години изискват по-малко калории, протеини, зеленчуци, зърнени храни и млечни продукти, отколкото техните 4 до 8-годишни събратя. Например: според Националните институти по здравеопазване децата на възраст между 4 и 8 години изискват 25 милиграма витамин С всеки ден, докато по-малките деца се нуждаят само от 15 милиграма дневно. Друг важен момент е, че момичетата и момчетата на възраст между 2 и 3 години имат едни и същи дневни хранителни нужди, но след като достигнат възраст от 4 до 8 години момчетата започват да изискват повече хранителни вещества.

Приятните витамини не винаги са най-добрите. В наши дни много детски витамини изглеждат и имат вкус точно като любимата ви закуска или десерт. Учените обаче подчертават, че витамините не са бонбони. Всъщност те препоръчват да се отървем от подобни синтетични витамини, които допълнително могат до доведат и до зъбни проблеми. Вместо това те предлагат да се използват натурални витамини под формата на капки или сиропи, представляващи извлеци от плодове и/или билки без добавени допълнителни синтетични добавки.
Децата, които не консумират млечни продукти или използват техни растителни алтернативи, а също и деца с по-тъмен цвят на кожата, имат понижена вероятност да получат препоръчаното количество витамин D. Проучване от 2016 г., публикувано в списанието Епидемиология, установява, че децата, които консумират млечни алтернативи, като растително мляко, са свързани с по-ниски нива на витамин D в ранна детска възраст, което прави добавката на витамин D особено важна за тях. Д-р Джон Уорбей, професор и директор на бакалавърската програма по хранителни науки в университета „Рътгърс“, разкрива, че друга група деца, които може да са изложени на по-висок риск от ниски нива на витамин D, са деца с по-тъмен цвят на кожата. „Колкото по-тъмна е пигментацията на кожата, толкова по-малко вероятно е да се възползвате от слънчевата светлина“ казва Д-р Уорбей.
Някои витамини са по-трудни за храносмилането от другите. Според Д-р Жалали: „Повечето родители смятат, че витамините са безвредни и колкото повече дават – по-добре. Но понякога за тялото е по-трудно да се отърве от мастно разтворими витамини като витамините D, E, A и K. Така че, ако се приемат твърде много подобни витамини, това може да причини чернодробна токсичност, напрежение на бъбреците и други нежелани ефекти.“

Как да набавим нужните Витамини на детето си?

На първо място, съсредоточете се върху балансирана диета за вашето дете, която включва млечни продукти, изобилие от пресни плодове и зеленчуци (зелените зеленчуци са най-добрите), протеини (месо, пиле, риба и яйца) и цели зърна (като овесени ядки, кафяв ориз и др.). Но ако сме честни към себе си, всички ние нямаме време да приготвяме домашно приготвена храна всяка вечер, която да обхваща всички важни хранителни съставки. А ако детето ви има специфични хранителни или витаминни нужди поради някакво хронично или временно състояние, няма да има голямо значение, дори ако го храните перфектно! Това е мястото, където добавката на витамини може да бъде полезна.

С оглед на зимния сезон, в който сме и малкото количество пресни зеленчуци и плодове, особено подходящ за прием за комплекс от натурални витамини и микроелементи е детският сироп ВИТАНАТ от серията НАТ, който е над 99% натурален.

Витанат представлява концентрирани извлеци от свежи сокове на богати на витамини плодове и специално подбрани билки. В състава на Витанат могат да бъдат открити 24 витамина и микроелемента комбинирани в невероятен вкус напомнящ за сироп от боровинки.

Не пропускай възможността да поръчаш от продуктите ни

Ние се стремим се да предоставим продукти съхраняващи здравето на цялото семейство. Бъдете здрави!

Витамини за децата ни? Важни факти, които е добре да знаем!
Към началото
error: Съдържанието е защитено !!!